Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη

sideri

Η Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη είναι ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ψυχολογία και Εθνολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από το οποίο  ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας.
Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ειδικής Αγωγής» και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Προγραμμάτων του ΤΕ.Α.Π.Η.  Υπήρξε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του αντίστοιχου Τμήματος Ειδικής Αγωγής, ενώ στη συνέχεια, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Έχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων, για τα οποία απέσπασε τιμητικές διακρίσεις. Το εκτενές συγγραφικό, διδακτικό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα αναπηρίας, ενταξιακής εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συστηματικά ασχοληθεί με θέματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού, διαφοροποίησης αναλυτικών προγραμμάτων και αξιολόγησης.
Το 2014 της απονεμήθηκε το βραβείο Senior Scholar Award: Disability Studies in Education από την Αμερικάνικη Ένωση Εκπαιδευτικής  Έρευνας (AERA).

dialogos.minedu.gov.gr