Διορισμοί εκπαιδευτικών…αλλά πως;

Δείτε την πρόταση

Συντάκτης: Χρήστος Πιλάλης

Περίληψη: Θέλοντας να συμβάλλω, όπως οφείλει και μπορεί σήμερα κάθε εκπαιδευτικός και μέσα από τον εθνικό διάλογο, καταθέτω την άποψη που είχε προτάξει μέχρι τον Αύγουστο του 2015 η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα προσωπικού της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τους μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Έχοντας χρεωθεί το συντονισμό της Ομάδας Εργασίας, μελέτησα όπως όλες και όλοι οι άλλοι, το σύνολο των υπομνημάτων είχαν καταθέσει στο Υπουργείο οι συλλογικότητες (Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Επιστημονικές Ενώσεις ) και συζήτησα εκτενώς με όλες και όλους τους συναδέλφους που είχαν άποψη, έννομο συμφέρον, διάθεση να βοηθήσουν το δύσκολο θέμα του δίκαιου τρόπου της πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών. Και λέω δύσκολο, γιατί κάθε μία από τις κατηγορίες συναδέλφων που στο παρελθόν είχε κατοχυρώσει δικαίωμα μόνιμης πρόσληψης, απαιτούσε στις συζητήσεις μας την καθόλα δίκαιη και άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας τους. Είναι λοιπόν προφανές ότι μόνο ένας μεγάλος αριθμός μόνιμων προσλήψεων θα εξασφαλίσει το δίκαιο του όποιου τρόπου διορισμού, τον οποίο όμως οφείλουμε να προσδιορίσουμε άμεσα, όχι μόνο γιατί σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο προσλήψεων, αλλά και γιατί ανεξάρτητα του αριθμού των προσλήψεων, πρέπει αν έχουμε ένα όσο το δυνατό δικαιότερο εργαλείο για αυτή τη δουλειά.

One thought on “Διορισμοί εκπαιδευτικών…αλλά πως;”

  1. Το σύστημα που προτείνεται είναι προσαρμοσμένο σε ορισμένες ειδικότητες δευτεροβάθμιας. Μπορεί ας πούμε στους φιλολόγους, να υπάρχει όντως μια ισορροπία ανάμεσα στους εχοντες προυπηρεσία (και επιτυχόντες παλιότερων ασεπ ή μη) και στους επιτυχόντες του 2008 χωρίς προυπηρεσία. Δεν φέρνει ισορροπία όμως σε άλλες ειδικότητες, όπου οι επιτυχόντες του 2008 εχουν εργαστεί και ως αναπληρωτές. Οπότε μόνο σε αυτες τις ειδικότητες προτάσσονται οι επιτυχόντες 2008 (όχι διοριστέοι) έναντι των παλιότερων επιτυχόντων που θα μπορούσαν να έχουν περισσότερη προυπηρεσία χάρις στην παλιότερή τους επιτυχία (ισως και καλύτερη επιτυχία). Επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό ότι είναι άδικο σύστημα για κάποιες ειδικότητες, ότι αυτοί που έχουν επιτυχία 2008 και ας πούμε 1 χρόνο προυπηρεσία (που δεν είναι 1·12, μήπως εκεί κάνετε λάθος, αλλά 1·9 το πολύ), μπαίνει μπροστά από όσους έχουν επιτυχία ας πούμε το 2006 και 7 χρόνια προυπηρεσία. Εκεί δεν υπάρχει ισσοροπία. Επίσης, υπάρχουν πολλές φωνές, και νομικές που επιμένουν ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για παλιότερους ασεπ όπως ισχυρίζεσται. Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε! Και για να πω την αλήθεια, όταν μιλάμε για ποσοστά ισορροπίες και εκτιμήσεις δεν ξέρω και εγώ ποιό είναι το καλό. Και όπως λέτε και εσείς το σωστό δυστυχώς τώρα πια έχει πολλές πλευρές, λόγω του κακού παρελθόντος. Τουλάχιστο όμως, κρατήστε ότι ως προς το Επιχείρημα της ισορροπίας για αρκετές ειδικότητες κάνετε λάθος. Εκτός και αν είναι επιλογή να θυσιάσουμε αδύνατους, για κάποια ευνοιοκρατία, οπότε σε αυτή τη περίπτωση διαμαρτύρομαι για άνιση συνταγματικά μεταχείριση εργαζόμενων.
    Ίσως πρέπει να γινουν προσαρμογές για κάποιες περιπτώσεις. Ίσως μεταβατική, ίσως αναειδικότητα, ίσως διαφορετική μοριοδότηση του 2008, ίσως μικρή μοριοδότηση και παλιότερων ασεπ ( χωρίς την σύγκριση, κάτι σαν πλαφόν) ίσως…. και άλλα. Νομίζω χρειάζεται και άλλη δουλειά. Έχουμε καιρό ….

Αφήστε μια απάντηση