Ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των 6/θεσίων και άνω δημοτικών σχολείων

Δείτε την πρόταση

Συντάκτρια: Μαρία Αντωνάτου, σχολική σύμβουλος Δημοτικής (2η Περιφέρεια Ευρυτανίας)

Περίληψη: Για τη διαμόρφωση της πρότασης λάβαμε υπόψη μας το διπλό κριτήριο της ενσωμάτωσης θετικών στοιχείων του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου με ΕΑΕΠ, όπως και της ελαχιστοποίησης των αδύνατων σημείων τόσο του ΕΑΕΠ όσο και του 6/θεσίου. Μας απασχόλησε, επίσης, η καλύτερη διευθέτηση του διδακτικού χρόνου, του χρόνου του διαλείμματος και της σίτισης, έτσι ώστε να περιορίζεται η πίεση, για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή όλων στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Abstract: Primary schools with a single timetable. Positive aspects of the school’s timetable with EAEP (reformatted program) were incorporated, while weak points minimized. We took in consideration the principle of equality, as well as the principle of getting the best results with the lowest cost of time and effort.

2 σχόλια στο Ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των 6/θεσίων και άνω δημοτικών σχολείων

 1. Πρόταση σε σωστή κατεύθυνση, στη λογική της κατάργησης των διαφόρων τύπων Δημοτικού σχολείου που έχουμε σήμερα. Δύο παρατηρήσεις:
  1. Γράφετε: «Η ίση διάρκεια των διδακτικών ωρών υπογραμμίζει πως όλα τα διδακτικά αντικείμενα είναι ισότιμα», ενώ παρατηρούμε ότι όλες οι διδακτικές ώρες δεν έχουν ίση διάρκεια.
  2. Όποιος υποδέχεται τα παιδιά από τις 07.40, πρέπει να σχολάει στις 13.40 το αργότερο.

  1. Αναφέρομαι στις ώρες του πρωινού προγράμματος, ως τις 13:30.

   Σωστά. Έτσι θα είμαστε και νόμιμοι, ως προς το εργασιακό εξάωρο, ενώ θα υπάρχει εκπαιδευτικός στο σχολείο για τα παιδιά που φτάνουν αρκετά νωρίς. Σκεφτείτε πως σήμερα οι εφημερεύοντες των ΕΑΕΠ προσέρχονται – σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 – ένα τέταρτο πριν την έναρξη των μαθημάτων, δηλαδή στις 7:55 και παραμένουν και μετά τις 2:00μμ, ώστε να αποχωρήσει και ο τελευταίος μαθητής. Βέβαια, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να προτείνει στους εφημερεύοντες κάποιες λύσεις, π.χ. εφημερία μοιρασμένη σε δύο μέρες…
   Σας ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση