Νίκος Μπελαβίλας

Belavilas

Νίκος Μπελαβίλας

 Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Πατησίων 42, 10632 Αθήνα

τηλ +302107723590-1, fax +302107723592

e-mail nbelavil@arch.ntua.gr

Αναπληρωτής καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος.

Είχε την ευθύνη συντονισμού μελετών και έργων του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει έρευνες για το ιστορικό τοπίο των νησιών, το φαρικό δίκτυο και τα λιμάνια, τη νησιώτικη βιομηχανική κληρονομιά.

Συγγραφέας των βιβλίων “Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας”, “Τόποι Ανθρώπων – σχόλια για το χώρο και την πολιτική”. Συνεπιμελητής των εκδόσεων “Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα”, “Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας”. Συμμετοχή στους τόμους “Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη” (10η Biennale Βενετίας), “Αthens-Absolute Realism” (8η Biennale Βενετίας), “ Ελλάδα της θάλασσας”, «Το ελληνικό τοπίο. Μελέτες ιστορικής γεωγραφίας και πρόσληψης του τόπου», “Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος – 17ος αιώνας”, “Σύγχρονα ελληνικά τοπία” κ.α. Επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της Unesco. Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH).

 

Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

http://www.arch.ntua.gr/person/194

http://www.arch.ntua.gr/sites/default/files/person_cv/nikos_belavilas_cv_ntua.pdf

dialogos.minedu.gov.gr