Κώστας Γαβρόγλου

gavroglou

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1947 όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Σπουδασε φυσική στα πανεπιστήμια Lancaster, Cambridge και έλαβε το διδακτορικό του από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας των επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Πατρών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπως και στα  πανεπιστήμια του Cambridge, Harvard, MIT, Βοστώνης, Istanbul Teknik Universitesi, και ήταν επισκέπτης ερευνητής στα Chemical Heritage Foundation, Dibner Institute for the History of Science, Max Planck Institute for the Histrory of Science, και Centre Aleχandre Koyre. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι επικεντρωμενο στην ιστορία των φυσικών επιστημών του 19ου και 20ου αιώνα. Για τις δημοσιεύσεις του βλ. www.gavroglu.gr
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.archive.uoa.gr/), Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (http://www.phs.uoa.gr/dlab), είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (http://www.latsis-foundation.org/) και Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Ανθρωπιστικών Επιστημών (www.rchumanities.gr)

Μαζί με τους Jurgen Renn και Robert Cohen διευθύνει τη σειρά Boston Studies in the History and Philosophy of Science των εκδόσεων Springer.

dialogos.minedu.gov.gr